فهرست مطالب

مشکوه - پیاپی 146 (بهار 1399)

فصلنامه مشکوه
پیاپی 146 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/04/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدباقر سعیدی روشن * صفحات 4-29

    خداوند فاعل مطلق جهان و دارای علم، مشیت و اراده مطلق است. اگر جهان معلول علم، خواست و اراده خداست، آیا وقوع شر در آفرینش و تدبیر خدا فرض دارد؟ هدف این جستار، بررسی و خوانش مبادی فعل الهی و تحلیل مسئله شرور بر پایه آن ‍هاست. این مطالعه بر اساس روش عقلی _ نقلی است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که اگر فعل الهی بر خاسته از علم، اذن، مشیت، اراده، و تقدیر و قضای الهی است و پدیده های جهان بر مدار علم، مشیت و اراده خدا و در چهارچوب نظام قانونمند سببی مسببی بسامان است، در این صورت مجالی برای نسبت شر به آفریننده جهان نمی ماند. آنچه بالذات از سوی خدا اراده شده و صدور می یابد خیر محض است و تحقق شر در جهان، تابع اسباب خود و از لوازم جهان طبیعت و نیز اختیار انسان است، نه مطلوب اصلی آفریدگار جهان. فارغ از آنکه در نگاه توحیدی به جهان، حیات دنیا میدان تلاش، آزمون و تعالی انسان است و معیار خیر و شر، چیزی است که نفع حقیقی داشته، برای انسان باقی بماند.

    کلیدواژگان: فعل خداوند، مبادی فعل الهی، قضا و قدر، شرور
  • حسن خرقانی * صفحات 30-52

    ساخت متنی منسجم و فصیح از واژگان، نیازمند انتخاب درست و دقیق هر واژه و جاگذاری صحیح آن در بافت سخن است. در قرآن کریم با گفتار خالق سخن روبه رو هستیم که گزینش و چینش واژگان در سخن او با بنده بسیار متفاوت است و توجه به تمامی ابعاد آوایی و معنایی در کلام او به خوبی رعایت شده است. این مقاله نقش تناسب آوایی را در گزینش و چینش واژگان قرآنی دنبال می کند و در صدد است به این پرسش پاسخ دهد که تناسب های آوایی واژگان، در متن قرآن چه اندازه است و آیا این تناسب می تواند یکی از ابعاد انتخاب کلمات باشد؟ با گذری در قرآن کریم روشن می شود که تناسب واژگان با یکدیگر در آن، چه در قالب آنچه در ادبیات مطرح است و چه در سطح فراتر از آن، در جریان است و قرآن حتی با کاربرد آوایی مشترک در دو واژه، آن دو را با یکدیگر و نیز با بافت آوایی متن همسان می سازد.

    کلیدواژگان: واژگان قرآن، تناسب واژگان، واژه گزینی، تناسب آوایی
  • نصیرالدین جوادی * صفحات 53-74

    رویکرد ادبی به آیات قرآن همواره در همه تفاسیر مطرح بوده و از لوازم جدایی ناپذیر آن محسوب می شود. یکی از علوم وابسته به آن، علوم بلاغی بوده و دانش «تقدیم و تاخیر» از فروع بلاغت به شمار می آید که امامان معصوم فراگیری آن را در کنار دیگر علوم قرآنی سفارش کرده اند.این پژوهش با روش توصیفی _ تحلیلی و با تکیه بر مستندات روایی ایمه؟عهم؟ به تحلیل آیات با رویکرد تقدیم و تاخیر می پردازد و هدف آن تبیین اهمیت این دانش در تفسیر قرآن و واکاوی تاکید ایمه به فراگیری آن در کنار علومی همچون محکم و متشابه می باشد.در پایان پژوهش نتیجه ای که حاصل شد مبین جایگاه تقدیم و تاخیر در تفسیر قرآن است؛ چه پس از بررسی آیاتی از قرآن با محوریت کلام ایمه روشن شد که توجه به تقدیم و تاخیر می تواند به ایجاد حکمی فقهی بینجامد که آن بزرگواران صراحتا بدان اشاره و عمل کرده اند.

    کلیدواژگان: تقدیم و تاخیر، تفسیر ادبی، روایات تفسیری، قرآن کریم
  • اکرم حسین زاده*، زینب سادات حسینی صفحات 75-96

    صفات خداوند و ویژگی های آن، از مباحث مورد اختلاف میان متکلمان و حکیمان و مفسران است. از جمله آیاتی که در تفسیر آن میان فریقین اختلاف است، تفسیر آیه 29 سوره الرحمان است که بیان می دارد خداوند هر روز در شانی است. آیه در مقام بیان قدرت خداوند و نقد دیدگاه یهود مبنی بر گذشتن امور در علم الهی و عدم حدوث موجودات جدید است. با توجه به اختلافاتی که در تفسیر آیه وجود دارد، پژوهش حاضر با روش توصیفی _ تحلیلی ضمن بیان دیدگاه های مفسران، وجوه افتراق و اشتراک فریقین در تفسیر آیه را مورد مداقه قرار داده است. برخی از اهل سنت حدوث موجودات جدید را نمی پذیرند، در حالی که شیعه با توجه به روایت امام علی(ع)، قایل به حدوث امور جدید است. معنای واژه «یوم»، فیض رسانی دایمی، شناخت اراده ازلی خداوند و اراده فعلی وی، عدم زمانمندی حق تعالی، تفاوت لوح محفوظ و لوح محو واثبات، از نکات مهم تفسیری است که استمرار حدوث موجودات و فیض رسانی مستمر خداوند را که با آیه مطابقت دارد، ثابت می کند.

    کلیدواژگان: شئون الهی، اراده ازلی، فیض رسانی، هو فی شان، تفسیر فریقین
  • علی اکبر کلانتری * صفحات 97-113

    از ویژگی های احادیث شیعه، مواجهه دقیق و عمیق آن ها، با اندیشه های جبرگرایانه است، به گونه ای که می توان با استفاده از هدایت های آن ها در این باب، به رهیافت های دقیق عقلی در نقد این اندیشه ها دست یافت.غور در این احادیث و واکاوی آن ها، سبب انکشاف رهیافت های متعدد در نقد اموری می شود که از مستندات مهم یا لوازم تفکیک ناپذیر جبرگرایی است.مهم ترین این امور عبارت اند از: امکان فرمان خدا به کار زشت، امکان فرمان خدا به فعل ما لا یطاق، امکان مکلف کردن بندگان به فعل غیر اختیاری و مترتب نمودن ثواب و عقاب بر آن، استناد به قضا و قدر الهی. در این میان، احادیثی که جبر و تفویض را نفی و بر امر بین الامرین تاکید می کنند، دربردارنده رهیافت های عقلی عمیق تر و بنابراین حایز اهمیت بیشترند.

    کلیدواژگان: احادیث شیعه، رهیافت های عقلی، اندیشه های جبرگرایانه، امر بین الامرین
  • جعفر زنگنه شهرکی * صفحات 114-135

    در جهان بینی اسلامی، حاکمیت مطلق بر جهان و انسان از آن خداست و هم او انسان را بر سرنوشت اجتماعی خویش حاکم ساخته است، به گونه ای که هیچ کس نمی تواند این حق الهی را از انسان سلب کند. این مهم که در قالب اصل پنجاه و ششم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران بر آن تصریح و در حقوق بین الملل با عنوان «حق تعیین سرنوشت» یاد می شود، در قرآن کریم از بنیان های مهمی بر خوردار است که از اساسی ترین آن ها، آزادی و اختیار انسان هاست. خداوند انسان را به این امتیاز، بر دیگر موجودات برتری بخشیده و با توجه به نعمت عقل، به او حق تعیین سرنوشت و انتخاب مسیولانه داده است. در راستای نیل به این هدف، در درون جامعه اسلامی، اصل را بر شورا؛ مشارکت و نقش آفرینی مسلمانان در تدبیر امور خود قرار داده و در روابط بین المللی نیز با پذیرش اصل همزیستی مسالمت آمیز، حق انتخاب و تعیین سرنوشت را برای دیگر ملل به رسمیت شناخته است.

    کلیدواژگان: قرآن، حق انتخاب، تعیین سرنوشت، شورا، همزیستی مسالمت آمیز
|
  • Mohmmad Bagher Saeidi Roshan * Pages 4-29

    God is the absolute agent of the world who has absolute knowledge, providence and will. If the world is the result of God's knowledge and will, is it possible to assume that evil occurs in God's creation and providence? The purpose of this article is to study and review the principles of divine action and analyze the issue of evil based on them. This study is based on the rational-traditional method. The findings of this study show that if the divine action arises from knowledge, permission, providence, will, and divine destiny and judgment, and the phenomena of the world are based on the knowledge, providence and will of God and within the framework of the lawful system, there is no room for the relation of evil to the creator of the world. What is inherently issued by God's will is pure good, and the realization of evil in the world depends on its means and is one of the necessities of the nature and also the man’s will, not the main desire of the Creator. Regardless of the fact that in the monotheistic view, the life is the field of human effort, test and elevation, and also the criterion of good and evil is something that has a real benefit and remains for human beings.

    Keywords: God's action, principles of divine action, predestination, Evil
  • Hassan Kharghani * Pages 30-52

    Creating a coherent and eloquent text requires the correct and accurate selection of each word and its correct placement in the context. Attention to all phonetic and semantic dimensions in his words is well observed. This article examines the role of phonetic appropriateness in the selection and arrangement of Qur’anic words and tries to answer these questions: How many phonetic proportions are in the Qur'an? And can this proportion be one of the dimensions of word choice? A review of the Holy Qur'an makes it clear that the appropriateness of words exists, both in literary formats and beyond and even with the use of the same phoneme in two words, the Qur'an identifies the two with each other and also with the phonetic texture of the text.

    Keywords: Qur’anic words, Vocabulary appropriateness, word selection, phonetic appropriateness
  • Nasirodin Javadi * Pages 53-74

    The literary approach to the Qur'an verses has always been the indispensable part all the interpretations. One of its related sciences is rhetorical sciences and the knowledge of precedence and delay which is considered to be the subdivision of the rhetoric, whose acquisition along with other Qur’anic sciences, has been emphasized by the infallible Imams (A.S.). This research analyzes the verses with a precedence and delay approach with a descriptive-analytical method and relying on the narrations of the infallible Imams (A.S.). The purpose of this article is to explain the importance of this knowledge in interpreting the Qur'an and to analyze the emphasis of the infallible Imams (A.S.). On learning it along with sciences such as decisive (Muhkam) and allegorical (Mutashabihas).Precedence and delay in the Qur’an's words and phrases are so important that neglecting them may lead to alteration of divine commandments. With the study of some Qur’anic verses with the centrality of the Imams words, we found that paying attention to precedence and delay could lead to the establishment of a jurisprudential verdict that the infallible Imams (A.S.) referred to and acted upon unequivocally.

    Keywords: precedence, delay, literary interpretation, interpretive narrations, Holy Qur’an
  • Akram Hosseinzadeh *, Zaynab Al-Sadat Husayni Pages 75-96

    The attributes of God and its characteristics are controversial among theologians, sages, and commentators. One of the verses in which there is a difference of opinion between the two sects is the interpretation of verse 29 of Ar-Rahman Surah, which states that God exercise His power every day. The verse is in the position of expressing the power of God and criticizing the Jewish view that things pass in divine knowledge and the absence of new beings. Paying attention to the differences in the interpretation of the verse; The present study, while expressing the opinions of the commentators, has examined the differences and commonalities of the two parties in the interpretation of the verse with a descriptive-analytical method. According to the differences in the interpretation of the verse, the present study has used descriptive-analytical method while expressing the opinions of the commentators, and has examined the differences and differences between the two parties in interpreting the verse. Some Sunnis do not accept the occurrence of new beings, while the Shiites, according to the narration of Imam Ali (A.S.), believe in the occurrence of new matters. The meaning of the word "day", the constant grace, the knowledge of God's eternal will and His current will, the lack of scheduling of the God Almighty, the difference between the preserved tablet and the fade tablet and affirmation, are important points of interpretation. The attributes of God and its characteristics are controversial among theologians, sages, and commentators. One of the verses in which there is a difference of opinion between the two sects is the interpretation of verse 29 of Ar-Rahman Surah, which states that God exercise His power every day. The verse is in the position of expressing the power of God and criticizing the Jewish view that things pass in divine knowledge and the absence of new beings. Paying attention to the differences in the interpretation of the verse; The present study, while expressing the opinions of the commentators, has examined the differences and commonalities of the two parties in the interpretation of the verse with a descriptive-analytical method. According to the differences in the interpretation of the verse, the present study has used descriptive-analytical method while expressing the opinions of the commentators, and has examined the differences and differences between the two parties in interpreting the verse. Some Sunnis do not accept the occurrence of new beings, while the Shiites, according to the narration of Imam Ali (A.S.), believe in the occurrence of new matters. The meaning of the word "day", the constant grace, the knowledge of God's eternal will and His current will, the lack of scheduling of the God Almighty, the difference between the preserved tablet and the fade tablet and affirmation, are important points of interpretation. 

    Keywords: Divine exercise, eternal will, Feeding, every day He exerciseth (universal) power, interpretation of the two sects
  • Ali Akbar Kalantari * Pages 97-113

    One of the characteristics of Shi'ite traditions is their precise confrontation with deterministic ideas, so that by using their guidance, accurate and rational approaches can be obtained in the critique of these ideas.Studying and analyzing these traditions leads to the development of various approaches to the critique that are important or inseparable tools of determinism.The most important of these matters are: the possibility of God's command to do wrong, the possibility of God's command to unbearable obligation, the possibility of obliging servants to involuntary action and arranging rewards and punishments on it and citing to divine judgment and predestination.Therefore, the traditions that deny predestination and delegation, and emphasize the Amr bayn al-amrayn (a theory between the two theories) contain deeper and more important rational approaches.

    Keywords: shi’ite traditions, rational approaches, deterministic thoughts, Amr bayn al-amrayn
  • Jafar Zanganeh Shahraki * Pages 114-135

    In the Islamic worldview, absolute sovereignty over the world and man belongs to God and He has made man master of his own social destiny in a way that no one can deny this divine right. This principle, which is specified in the form of Article 56 of the Islamic Republic of Iran Constitutional law and is referred to in international law as the "right to self-determination", has important foundations in the Holy Qur'an, the most basic of which is the freedom and authority of human beings, on the basis of which God has exalted human beings over other beings and, according to the blessings of reason, has given them the right to determine their own destiny and choose responsibly. To achieve this goal, the Islamic society has based on the participation of Muslims in the management of their affairs, and in international relations, by accepting the principle of peaceful coexistence, has recognized the right to choose and determine the destiny of other nations.

    Keywords: Qur'an, right to choose, determining destiny, consultation, peaceful coexistence